Tip: Beoordeel je een boek op zijn kaft?

In dit artikel vertel ik jullie of ik wel eens een boek op zijn kaft beoordeel en wat de consequenties daarvan zijn..

Ik denk dat we allemaal het spreekwoord kennen ”beoordeel een boek niet op zijn kaft”. Natuurlijk geldt dit spreekwoord voor meerdere dingen en niet alleen kaften, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik nooit boeken op hun kaft beoordeelt. En dan bedoel ik hiermee wel het letterlijke spreekwoord.

Als ik boeken ga kopen dan is het eerste wat mij opvalt natuurlijk de kaft. De kaft geeft bij mij de doorslag of ik de flaptekst van een boek wel of niet lees. Zodra ik het boek (helaas) heb beoordeeld op zijn kaft, lees ik achterop het boek of binnenin het boek, het is maar net waar de flaptekst zich bevindt, de flaptekst. Uiteindelijk geeft de flaptekst natuurlijk de doorslag of ik het boek wel of niet koop. Dus eigenlijk geven bij mij twee punten de doorslag; de kaft en de flaptekst. Maar helaas is het weer ook zo dat ik veel (goede) flapteksten niet lees wanneer ik de kaft niet mooi vind.

Ik heb twee voorbeelden van boeken met mooie kaften, maar of het verhaal nou net zo mooi is..

Ik heb twee verschillende boeken, twee? Ja twee! Ik heb één boek afgelopen winter gekocht. Maar tot op de dag vandaag nog niet gelezen. Waarom wilde ik het boek dan zo graag hebben? Omdat de kaft gewoon bloedmooi was. Je kunt dus in dit voorbeeld al zien dat een mooie kaft mij overtuigd om een boek te kopen terwijl ik geen haast voel om het boek te lezen. Ik ben wel van plan om het boek aankomende winter te lezen omdat het vol staat mooie winterverhalen. Weten jullie al over welke boek ik het heb? Het is het boek van Stephanie Perkins – My true love gave to me. Stephanie Perkins heeft het boek in elkaar gezet en heeft zelf ook een winterverhaal geschreven, maar onder andere Jenny Han, Gayle Forman en Rainbow Rowell hebben ook een winterverhaal geschreven. Mooie kaft van het boek, maar of de inhoud net zo mooi is kan ik nog niet zeggen.

DSC00545   DSC00546

Ten tweede heb ik een boek met een mooie kaft, waarvan ik de inhoud ook gelezen heb. Maar vond ik de binnenkant net zo mooi als de buitenkant? Nee helaas niet. Ik heb het over het boek van Marissa Meyer – Cinder. Ik vind de boeken van de Lunar-chronicles hele mooie kaften hebben. Als je de boeken misschien kent, weet je dat het een sci-fi boek is. De auteur probeert een oud sprookje in een nieuw jasje te steken en laat de verhaallijnen mooi tot elkaar komen. De kaften zijn in de basis veelal donker en mat, maar daarop laat de auteur met een felle kleur (veelal rood) het symbool van het sprookje terugkomen. Als je naar de bijgevoegde foto kijkt kun je zien dat er een rood muiltje op de kaft staat, wat natuurlijk symbolisch is voor assepoester ofwel CINDERella. En dan hoef ik nog niet eens over dat mooie lettertype te beginnen. De inhoud van het boek sprak me helaas niet zo aan als de kaft. Ik vond het boek voor mij wat saai. Het boek bouwde zich langzaam op en aan het eind gebeurde er ineens zoveel dat ik het moeilijk kon bijhouden. Ik moest mezelf er echt toe aanzetten om het te lezen. Het idee van het verhaal is niet slecht, maar voor mij is het moeizaam geschreven.

DSC00547  DSC00548

Ik zou wel graag deel twee van de lunar chronicles willen lezen (nee, niet alleen maar om de mooie kaft) omdat ik van vele heb gehoord dat het verhaal daar wat beter en minder moeizaam geschreven is.

Concluderend kan ik zeggen dat je nooit een boek met beoordelen op zijn kaft. Want hoe mooi de kaft ook is, het verhaal kan je diep teleurstellen. Helaas beoordeel ik te vaak boeken op hun kaft hoe zeer ik ook weet dat ik dat niet moet doen. Beoordelen jullie ook een boek op zijn kaft?

Liefs Jennifer

2 gedachtes over “Tip: Beoordeel je een boek op zijn kaft?

  1. Absoluut! Ik kies bijna altijd boeken met een kleurige kaft. Het boek ’cinder’ was mij in de bib ook opgevallen, maar de flaptekst sprak me niet echt aan. Toch goed dat ik het niet gelezen heb dan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s