Het mooiste boek in mijn boekenkast!

Ik denk dat we allemaal een boek in onze boekenkast hebben staan waarvan we denken ”dat is een prachtig boek”. In dit artikel vertel ik je over het mooiste boek in mijn boekenkast. Benieuwd of je dit boek ook gelezen hebt? Lees dan gauw verder!

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Ik liep samen met mijn vriend te struinen door het centrum van Roermond toen mijn oog ineens viel op een marktkraam met allerlei boeken. Daar wilde ik wel eens een kijkje gaan nemen! Toen ik door de dozen aan het zoeken was naar een goed boek, viel mijn oog op een boek met een prachtige vrouw op de kaft. Nieuwsgierig dat ik was, keek ik naar de titel. En dat kwam me bekend voor, namelijk het dagboek van een geisha van Arthur Golden. Ik moest gelijk aan de film memoirs of a geisha denken die ik al tig keer heb gezien omdat ik hem zo mooi vind. Ik moest en zou dit boek mee naar huis nemen. Geen twijfel over mogelijk! Toen ik naar de prijs vroeg, kwam hij 6,50 euro. Normaal vind ik dat een beetje veel geld voor een tweedehands boek, maar gezien de conditie van het boek en mijn enthousiasme heb ik hem toch gekocht.

Ik zal eerlijk zeggen dat het boek best wel een tijdje in de boekenkast heeft gestaan. Toen ik thuiskwam met het boek, zag ik namelijk het kleine lettertype en de vele pagina’s waaruit het boek bestond namelijk 464 pagina’s. Normaal valt dat wel mee, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat het lettertype voor veel mensen onleesbaar zou zijn (zie onderstaande foto!). Toen ik eenmaal aan het boek begon, kwam ik er vrij makkelijk doorheen. Het verhaal trok me direct.

DSC00568

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Sayuri, haar echte meisjesnaam was Chiyo-chan. Zij was een Geisha in de 20e eeuw. Als jong meisje werd Chiyo-chan, samen met haar zusje Satsu-san verkocht aan een meneer Tanaka. Dit omdat hun moeder wegens ziekte was overleden. Hun vader kon wegens omstandigheden niet goed voor hen zorgen en dacht dat hij een goede beslissing maakte voor hemzelf en zijn dochters. Wanneer zij eenmaal bij meneer Tanaka gingen wonen veranderden hun levens al snel. Chiyo-chan en Satsu-san werden gescheiden van elkaar. Chiyo-chan wordt aan een Geisha huis verkocht, waarin meisjes worden opgeleid tot Geisha en daarnaast ook veel moeten arbeid moeten verrichten. En Satsu-san wordt verkocht aan een prostitutie huis. Nu zul je denken, waarom worden Chiyo-chan en Satsy-san niet samen verkocht aan het Geisha huis? Nou dat is omdat Chiyo-chan bekend staat om haar ogen. Ze heeft blauwe ogen, wat in het boek vaak wordt aangekondigd als het meisje dat veel water in zich heeft. Vanwege deze ogen denken ze dat ze het ver gaat schoppen als Geisha. Maar alles loopt niet volgens plan, in het boek komt veel rivaliteit naar boven tussen de verschillende Geisha’s. Er lijkt als het ware een competitie aan de gang te gaan om wie de beste Geisha is. Je wordt meegenomen in het levensverhaal van Sayuri en ze vertelt ook hoe haar leven als Chiyo-Chan begon en hoe ze uiteindelijk Sayuri is geworden. Je komt veel te weten over de Japanse cultuur en diens tradities. Het is een heel mooi vastgelegd levensverhaal met schokkende gebeurtenissen.

Het verhaal is overigens niet geschreven door Sayuri zelf, maar door Arthur Golden. Arthur Golden heeft haar verhaal op papier vastgelegd. Maar Jakob Haarhuis, hoogleraar Japanse geschiedenis (van de universiteit van New York) is aan de informatie gekomen. Hij was namelijk een goede vriend van Sayuri en zij heeft hem een heleboel verhalen verteld over haar eigen leven. Hij nam de informatie op een taperecorder op en stelde vragen, Sayuri vertelde haar verhalen. Wel mocht het verhaal pas openbaar gepubliceerd worden als de namen van personages werden veranderd en mocht het verhaal ook pas gepubliceerd worden als zij en een paar personages overleden waren. Wat ik behoorlijk triest vond toen ik het las..

Ik persoonlijk vond het een heel mooi boek. Ik wist niet veel van de Japanse geschiedenis en diens tradities, maar dit boek gaf mij hier een beter beeld van. Met name hoe zwaar het leven van Geisha’s eigenlijk is en wat voor een gruwelijke dingen zij kunnen mee maken. Ik heb natuurlijk ook de film gezien en moest hier wel regelmatig aan denken toen ik het boek las. Maar zoals altijd is het boek nog mooier dan de film. Belangrijke details misten in de film die toch wel van essentieel belang zijn om het verhaal te snappen. In het boek werd me dit allemaal veel duidelijker. Als je van biografieën, geschiedenis of van Japanse cultuur houdt (of de film Memoirs of a Geisha heel goed vond), dan is dit zeker een boek wat ik je zou aanraden.

Een hele mooie quote in het boek ging als volgt: ”Verdriet is iets vreemds; we zijn volkomen machteloos wanneer we ermee te maken krijgen. Het is als een raam dat gewoon uit zichzelf opengaat. Het wordt koud in de kamer en we kunnen alleen maar trillen. Maar elke keer gaat het een stukje minder ver open en dan, op een dag, vragen we ons verbaasd af waar het is gebleven”

Het boek heeft van mij een dikke 5 sterren op Goodreads gekregen en daar ben ik altijd heel zuinig mee! Ik hoop dat deze recensie nuttig voor je was. En mocht je het boek ooit gaan lezen, dan hoop ik dat je dit met net zoveel plezier doet als dat ik het heb gelezen!

Wat is jouw mooiste boek in de boekenkast?

Liefs Jennifer

2 gedachtes over “Het mooiste boek in mijn boekenkast!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s