Tip: Lezen tijdens school/werk/stage-weken

Vanaf morgen begint het echte leven weer. Naar school gaan, stage lopen of misschien al werken. Het is heerlijk om weer bezig te kunnen zijn met mijn studie, maar veel tijd om te lezen heb ik niet, of toch wel? In dit artikel geef ik je tips over hoe je het meeste leesplezier uit de drukke weken haalt.

Voor mij begint vanaf morgen de combinatie school/werken. Maandag is mijn schooldag en de rest van de week werk ik 4 dagen. Maandag heb ik vaak al genoeg gelezen en de overige werkdagen ben ik vaak erg vermoeid en heb ik meer zin om tv te kijken. Toch wil ik het lezen tijdens deze periode vasthouden. Ik wil het mezelf natuurlijk niet verplichten, anders heb je er ook minder plezier in, maar ik wil ook niet dat ik een maand nog geen boek aanraak. Lezen is voor mij een heerlijke ontspanning. Ik leef mee in een wereld van de ander en kan mijn zorgen en problemen voor een moment loslaten. Ik kom helemaal tot rust. Onderstaande tips gebruik ik tijdens drukke periodes om toch nog optimaal gebruik te kunnen maken van mijn boeken(kast):

 • Kies boeken voor een maand uit: Wat mij heel erg helpt is om in het begin van de maand 3 of 4 boeken uit te kiezen die ik heel graag wil lezen. Zo heb ik iets leuks om naar uit te kijken en dat bevordert mijn leesgedrag. Als je in een drukke periode zit, kies dan ook niet hele moeilijke of hele dikke boeken uit, maar wat luchtige en dunne boeken. Zo lees je ook wat makkelijker. Als het vakantie is, dan is het een goede periode om de Harry Potter delen of de Game of Thrones serie te lezen.
 • Plan leestijd in: Ja hoe stom het ook klinkt, plannen! Je plant immers ook je schoolopdrachten, werkopdrachten, tijd voor jezelf enzovoort. Ik ben erg van het plannen en ik weet dat ik voor mezelf gewoon wat leestijd moet inplannen. Bijvoorbeeld een half uurtje lezen na het eten of nog een uurtje lezen voor aanvang van mijn avonddienst.
 • Neem altijd een boek mee: Waar je ook heen gaat, neem een boek mee! Zo verveel je je nooit en kan je de momenten die je moet wachten, bijvoorbeeld in de trein of tijdens de lunch, nuttig besteden aan je boek.
 • Lezen voor het slapen gaan: Ik ben iemand die de uren telt voordat ik ga slapen. Als ik om 7.00 uur op moet staan, lig ik het liefst om 23.00 uur in bed om te gaan slapen. Ik plan dan vaak een half uurtje om te lezen in, soms meer of minder. Zo kom ik, voordat ik ga slapen, ook in een goede rust toestand en slaap ik extra lekker.
 • Afwisselen: Wanneer je geen zin hebt om te lezen en ook niet echt tijd hebt, doe het dan niet. Op deze manier bederf je je leesplezier. Af en toe moet je ook even afschakelen met een tv programma of wat muziek. Op deze manier voorkom je ook dat je in een lees dip of de bekende ”readingslump” terecht komt en dat wil je echt niet! Wat ik ook fijn vind is om het tegenovergestelde te doen. Kijk ik te veel tv? Dan zet ik de tv uit en duik ik lekker een uurtje mijn boek in. Het kan allemaal.

Bovenstaande tips helpen mij om door het drukke jaar heen toch veel te kunnen lezen. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt en het ook ontspanning biedt. Er komen voor mij ook periodes aan, vooral als ik dit schooljaar afstudeer, dat ik gewoon niet aan lezen toekom. Dan liggen mijn prioriteiten ook erg anders en daar is niks verkeerd aan. Doe wat je gelukkig maakt en geniet van de tijd die je voor jezelf hebt.

Wat helpt jou om te lezen tijdens drukke periodes?

Liefs, Jennifer

6 gedachtes over “Tip: Lezen tijdens school/werk/stage-weken

 1. Sinds dit schooljaar gebruik ik ook een planning precies zoals jij het genoemd heb! Ik kom anders simpelweg gewoon niet toe aan lezen. Er staan ook nog tips tussen die ik nog niet wist dus dankjewel! 🙂 Liefs Wendy

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat hoop ik inderdaad ook! Heb vorig jaar helaas mijn reading challenge net niet gehaald (13/15) door school enzo!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s