Shoplog: Lezend leren!

Op een leuke manier leren en lezen?! Ja dat kan echt! In dit artikel laat ik je drie boeken zien die ik onlangs heb gekocht en waarvan ik al lezend erg veel kan lezen.

Ik volg op facebook een heleboel pagina’s waarin wetenschappelijk onderzoek wat handig is voor verpleegkundigen wordt meegedeeld, ook tips met betrekking tot blogs, boeken, handelingen enzovoort worden hierin medegedeeld. Nou zag ik laatst op (ik dacht de pagina van het Trimbos instituut?) facebook een tip voorbij komen over een boek, namelijk Haperende hersenen van Iris Sommer. Ik begon de flaptekst te lezen en voelde me erg aangetrokken tot het boek. Ik dacht bij mezelf, dat is nou een leuke manier om mijn kennis op te frissen en bij te schaven! Het was dan ook erg toevallig dat ik de dag erna het boek tegenkwam in de boekenwinkel en dus heb ik hem gelijk gekocht.

Iris Sommer – Haperende hersenen

Samenvatting: Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Ze zorgen dat we kunnen bewegen en waarnemen, ze zijn verantwoordelijk voor ons denkvermogen, gevoel voor humor, inlevingsvermogen, onze veerkracht, sociale vaardigheden en nog veel meer. Als er iets in onze hersenen verandert, veranderen wij zelf. Dat maakt hersenaandoeningen zo ingrijpend. Vrijwel iedereen krijgt in zijn leven te maken met een of andere hersenaandoening: zelf, of in de naaste omgeving. Toch is er bij de meeste mensen maar weinig over bekend. In dit boek geeft Iris Sommer mensen met verschillende aandoeningen een gezicht en een stem. Aan de hand van hun ervaringen worden ontstaan, verschijnselen, diagnostiek en behandeling toegelicht. Of het nu gaat om de ziekte van Parkinson, schizofrenie, bipolaire stoornis, alzheimer, multiple sclerose, dwangstoornis, de ziekte van Huntington, een ticstoornis of niet-aangeboren hersenaandoeningen: hersenaandoeningen hebben veel met elkaar gemeen. Ze leiden tot klachten die tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn, net als de mogelijkheden tot preventie en behandeling. En dat is geen wonder, want deze aandoeningen treffen allemaal hetzelfde brein. Haperende hersenen is geschreven in samenwerking met de Hersenstichting en bevat een inleiding van Dick Swaab. Het bevat alle informatie die artsen een patiënt en zijn familie zouden willen geven wanneer een consult de hele middag kon duren. Het werpt ook een blik in de toekomst: wat valt er op korte en lange termijn aan medische ontwikkelingen te verwachten?

Het boek heb ik gekocht voor €18,95 en is uiteraard ook te vinden op bol.com. Toen ik de flaptekst las, viel mij de naam Dick Swaab op. Zou hij ook zo’n soort boek hebben geschreven en ja hoor. Dick Swaab heeft meerdere boeken geschreven over de psychiatrie, maar ik voelde met toch het wel meest aangetrokken tot het boek, wij zijn ons brein.

Dick Swaab – Wij zijn ons brein

Samenvatting: Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dick Swaab volgt de mens,en dan vooral zijn hersenen, vanaf de conceptie tot en met de dood. Alles komt voorbij in Wij zijn ons brein: puberteit, seksualiteit, anorexia, alzheimer, medicatie, criminaliteit, geloof, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijnadoodervaringen. Na lezing van dit boek zul je beter begrijpen waarom je bent wie je bent.

Ik vond dat dit boek meer de basis weergeeft, in tegenstelling tot haperende hersenen. Dus ik ben van plan om dit boek ook als eerste te gaan lezen. Dit boek kost bij de meeste winkels en webshops €10

Toen ik naar het boek van Dick Swaab was aan het kijken, kwam ik nog een ander klein boekje tegen over de hersenen die ook €10 kostte. Ik kon het niet laten om deze ook te kopen en dat is:

Han Geluk & Matthijs Oude Lohuis – Hersenen voor in bed, op het toilet of in bad

Samenvatting: Als op jonge leeftijd de hersenen nog plastisch genoeg zijn, kan een hele hersenhelft operatief worden verwijderd. Hoe is het mogelijk om toch redelijk normaal verder te leven met de overgebleven 50%? Volgens populaire films als Limitless en Lucy gebruiken we toch slechts een fractie van onze hersencapaciteit en kunnen we dit vergroten of zelfs maximaliseren met een simpel pilletje. Natuurlijk klopt dit niet, maar waarom niet? Het is misschien wel het meest fascinerende onderdeel van het gehele menselijk lichaam: de hersenen. Wat gebeurt er in een verliefd brein als het op hol slaat? Hoe werkt xtc precies? En hoe kan het dat je je eigen familie vergeet door dementie? De auteurs gieten hun kennis en interesse in korte makkelijke hoofdstukjes over wat er zo vaak goed, maar soms ook helemaal fout kan gaan in ons brein. Zo geven zij een buitengewoon interessant inkijkje in bijna-doodervaringen, aura’s, het locked-in-syndroom en andere opzienbarende fenomenen. Op het gebied van hersenonderzoek worden de hipste en nieuwste doorbraken behandeld, zoals het manipuleren van hersenactiviteit met lasers, hersenen 5x vergroten of ze doorzichtig maken. ‘Hersenen voor in bed, op het toilet of in bad’ geeft antwoorden op vragen die je zelf nooit bedacht had en zet je hersenen aan het denken over je hersenen. Daarnaast is het door de korte hoofdstukjes ideaal om even te lezen en weer weg te leggen: in bed, op het toilet of in bad.

Ik weet niet of jullie de hersenen en psychologie/psychiatrie net zo interessant vinden als mij, maar voor mij zijn dit dus hele interessante boeken. Nu kan ik wel educatieve boeken zoals psychiatrie in de verpleegkunde gaan lezen of de DSM-V, maar dat leest zich allemaal heel droog. Het fijne aan deze boeken is, is dat het op een verhalende manier is geschreven waardoor je er makkelijker doorheen leest.

Heb jij al een eens zo’n soortgelijk boek gelezen?

Liefs Jennifer

2 gedachtes over “Shoplog: Lezend leren!

  1. Mega interessant! Ik heb de boeken meteen even op mijn to read lijst gezet, dit onderwerp vind ik ook mega boeiend. I never promised you a rosegarden van Hannah Green vind ik ook heel goed. Iets minder wetenschappelijk, maar juist echt een fictief verhaal, wat een kijkje geeft in de wereld van iemand met schizofrenie. Moet je van houden, maar ik vind het heel leuk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s