Tips om snel van je verkoudheid af te komen

Hallo lieve lezertjes, afgelopen dinsdag heb ik helaas geen artikel kunnen plaatsen in verband met ziekte. Vandaag voel ik mij gelukkig al een stuk beter. Benieuwd wat ik gedaan heb om snel van mijn verkoudheid af te komen? Je kunt het in dit artikel lezen.

Allereerst is het misschien handig om het verschil tussen griep en verkoudheid te beschrijven. Bij beide zijn virussen de oorzaak, maar bij een verkoudheid voel je je vooral beroerd in het hoofd-nek gebied; oorpijn, keelpijn, hoofdpijn, dichte neus, spierpijn aan de nek en lichte verhoging/koorts. Bij een griep kan je natuurlijk ook last hebben van keelpijn, oorpijn en hoofdpijn, maar is er ook kans op misselijkheid, buikpijn, geen eetlust, spierpijn in je hele lichaam en hoge koorts gepaard met koude rillingen. Dus bij griep kun je je ook beroerd voelen in andere delen van je lichaam in plaats van alleen het hoofd-nek gebied.

Ik ben de laatste jaren heel weinig ziek/verkouden geweest, maar één keer per jaar ben ik de pineut. En toevallig is dat de afgelopen twee jaren in februari geweest.. Ik had al vanaf vorige week vrijdag een zere keel en het gevoel dat ik koorts begon te krijgen. Maar het zette gelukkig niet door. Althans dat dacht ik, want dinsdagavond voelde ik mij ineens zo belabberd en moe. En ja hoor woensdagochtend werd ik wakker met koorts, hoofdpijn, keelpijn, oorpijn en dichte neus. Precies op het moment dat ik vijf vrije dagen had. Want maandag en dinsdag heb ik gewoon nog normaal kunnen werken. Gelukkig voel ik mij vandaag een stuk beter. In twee dagen tijd is dat niet slecht. Dit zijn de dingen die ik gedaan heb:

 • Rust nemen

Dit is één van de belangrijkste dingen. Je lichaam heeft rust nodig, het is zo druk bezig met het bestrijden van het virus dat het echt niet bezig kan zijn met werk/school/sporten en noem het maar op. Het is natuurlijk niet makkelijk als je in je examenjaar zit of wanneer het druk op je werk is om je ziek te melden, maar je lichaam heeft het nodig. Jezelf niet de rust geven kan op zijn tijd leiden tot een langere ziekteperiode of tot complicaties. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking. Zelf heb ik ooit een virusinfectie gehad omdat ik ging werken met een verkoudheid. Twee weken later zat ik doodziek bij de nightcare met een flinke voorhoofdsholteontsteking en keelontsteking. Het heeft mij toen maanden geduurd eerder dat ik mij weer fit voelde. Als ik toen gewoon mijn rust had genomen bij die verkoudheid was die virusinfectie waarschijnlijk nooit gebeurd.

 • Slapen

Ik vind slapen verschrikkelijk als ik ziek ben, vooral als ik een verstopte neus heb ofja eigenlijk alleen dan want dan kan ik gewoon niet goed ademen. Als ik niet door mijn neus kan ademen ga ik door mijn mond ademen en dan word ik wakker met een droge/zere keel. Mijn nachten gaan dan ook gepaard met vele onderbrekingen. Maar hoe lastig het ook is, probeer toch om voldoende te slapen. Als je een tv op je kamer hebt is het natuurlijk heel verleidelijk om deze veel aan te zetten tijdens je ziekteperiode, maar tijdens het slapen komt je lichaam tot rust en kan het zich herstellen. En dat heb je echt wel nodig als dat virus je zo zwak maakt. Zelf ben ik iemand die erop let dat ik max 8 uur per nacht slaap omdat ik anders juist vermoeid wakker word en meestal word ik na die acht uur slaap ook automatisch wakker. afgelopen nachten heb ik zo’n 12 uur geslapen. Mijn lichaam had het gewoon nodig. Dus als je moe bent, licht uit en ogen dicht!

 • Goed eten en drinken

Als je lichaam het virus aan het bestrijden is, moet het lichaam vaak een tandje bij zetten. Je merkt dit aan verhoging/koorts. Je lichaam heeft meer energie nodig dus is het belangrijk dat je goed blijft eten. Natuurlijk heb je tijdens je ziekte/verkoudheid weinig tot geen eetlust dus dat bevordert ook niet echt. Maar probeer toch zoveel mogelijk groente/fruit binnen te krijgen. Deze vitamines heb je natuurlijk elke dag nodig maar vooral als je ziek bent. Als je slecht kan eten probeer dan een smoothie te maken met veel ijsblokjes. Je kunt dan je vitamines wegdrinken en de ijsblokjes zijn een verzachting voor de keel. Over de keel gesproken; bij een pijnlijke keel kun je proberen, zoute dropjes, waterijsjes, bouillon en kippensoep te eten/drinken. Je keel voelt zich daarna stukken beter. Probeer ook voldoende te drinken. Je lichaam wilt de afvalstoffen zoveel mogelijk lozen. Een goede spoeling van het lichaam en de nieren is van belang. Wat mij zelf enorm heeft geholpen is een kan thee van 1.5 l te maken in de ochtend en twee kannen ijswater van ieder een liter te maken voor de middag/avond. Je hoeft zo niet iedere keer op te staan om drinken te halen. Zet je kan en glas op je nachtkastje en klaar is kees. En hier merkte ik persoonlijk echt verschil in.

 • Activiteiten doen op basis van je gevoel

Niemand vind het leuk om de hele dag in bed te liggen dus je kan kleine activiteiten doen, maar doe op het basis van je gevoel. Even een halfuurtje aan je huiswerk werken als je je wat beter voelt? Geen probleem! De ochtend beginnen met een warme douche om je neus open te stomen? Goed idee! Even de afwas doen? Dat moet ook gebeuren! Zolang je je er goed bij voelt kan het, maar overhaast het niet. Ik wilde vandaag eigenlijk al gaan sporten, maar ik merk dat mijn longen en neus daar niet blij van gaan worden. Ik denk ook niet dat ik de energie heb om zulke inspanning te leveren. Dus laat ik het vandaag, morgen is nog een dag.

 • Zelfzorgmedicijnen

Ik denk dat deze populair bij iedereen zijn. De reclames van kruidvat over griep en verkoudheid zijn veel op de TV te zien, maar toch dien je hier mee op te passen. Paracetamol nemen tijdens je griep/verkoudheid kan echt geen kwaad, en kan je zelfs helpen. Maar met ibuprofen moet je voorzichtig zijn; dit is namelijk erg slecht voor je maag en omdat je tijdens je ziekte/verkoudheid niet veel eet is je maag al erg kwetsbaar. Ibuprofen werkt naast zijn pijnstillende werking ook ontstekingsremmend, dus de verleiding om ibuprofen over paracetamol te verkiezen is erg groot. Maar als je ibuprofen neemt houd dan de dosering aan en neem er eentje op een gevulde maag! Voor de keel kan strepsils een verzachting bieden, maar ook hier zit een stof in waar je maar een max dosering van mag hebben dus kies liever antihoestsnoepjes, dropjes of thee met honing. En waar je het voorzichtigst mee moet zijn is neusspray. Een neusspray op basis van alleen zoutoplossing is niet zo slecht, maar er wordt veel xylometazoline in neusspray gebruikt. Dit een stof die de slijmvliezen van de neus doen slinken. Als je de neusspray langer dan de voorgeschreven hoeveelheid gebruikt (meestal langer dan een week) dan krijg je een voortdurend verstopte neus en kunnen de slijmvliezen van de neus niet zonder de neusspray slinken. Als dit gebeurd dan moet je dus “afkicken” van de neusspray. En dat lijkt me echt geen pretje. Dus gebruik altijd een medicijn zoals in de voorschriften staat!

 • De dokter

Ja zelf heb ik weinig succeservaringen met de dokter, want je lichaam moet het toch echt zelf doen. Als je de boel echt niet vertrouwt. Drie dagen hele hoge koort; veel spugen/diarree; niks van eten binnenhouden; moeite met ademhalen; ernstige benauwdheid. Dan is het altijd goed om de dokter te bellen. De doktersassistenten maken een inschatting van de situatie en geven je zo nodig adviezen. Mochten zij het ook niet vertrouwen dan kan de dokter beoordelen wat er aan de hand is en kijken of er eventueel nog andere middelen aan te pas moeten komen. Maar hopelijk hoeft het zo ver niet te komen.

Dit was de blog van vandaag! Ik heb helaas niet veel kunnen lezen afgelopen dagen want ik voelde mij er echt te beroerd voor. dus vandaar dit lifestyle artikel! Ik hoop dat het interessant voor jullie was en dat jullie er wat aan hebben!

Wat zijn jullie tips om van je verkoudheid/griep af te komen?

Liefs Jennifer

Disclaimer: Alle informatie genoemd in het artikel is gebaseerd op literatuur/praktijkervaring dat ik tegen ben gekomen in mijn opleiding tot verpleegkundige. Voor dit artikel zijn geen specifieke bronnen geciteerd/gebruikt.

Bron afbeelding

2 gedachtes over “Tips om snel van je verkoudheid af te komen

  1. Vervelend zeg, beterschap! Mijn tips hielpen mij in ieder geval voor mijn verkoudheid. Ik kreeg helaas gisteren ineens hele hoge koorts terwijl ik dacht dat ik bijna beter was.. dus dat worden nog een paar daagjes rustig aan doen..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s